Jeśli masz małe dzieci, spróbuj podzielić się pracami nad przygotowaniem posiłków ze współmałżonkiem. Starsze dzieci mogą pomóc w karmieniu młodszych. Twój układ pokarmowy musi się zająć dostarczaniem substancji odżywczych twemu układowi odpornościowemu, a ty musisz zapewnić im zdrowe pożywienie. Maureen KeanePRZYGOTOWYWANIE POTRAW Sposób, w jaki przygotowujesz potrawy jest równie ważny, jak dobór jedzenia. Nie ma sensu zjedzenie bogatego w EPA łososia, jeśli usmażysz go w dużej ilości tłuszczu nasyconego. Niemądre jest długie gotowanie świeżych warzyw w wodzie. W tym rozdziale podamy kilka wskazówek, jak sprawić, aby mimo uciążliwej terapii przeciwnowotworowej jedzenie było przyjemnością. Jeśli jesteś w trakcie leczenia i nie masz zbyt dużo energii i cierpliwości, poproś o pomoc małżonka, przyjaciół czy członków rodziny. Będą mogli w ten sposób praktycznie okazać swoją troskę o ciebie i zaangażować się w twoje sprawy. Soki Opinie o samodzielnym sporządzaniu soków, to skutki podejścia typu „białe lub czarne". Zwolennicy wierzą w reklamy telewizyjne, z których wynika, że świeży sok jest lekarstwem na wszystko. Przeciwnicy twierdzą, że to chwilowa moda. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku. Sokowirówki działają w ten sposób, że rozrywają ścianę komórkową rośliny i oddzielają cytoplazmę oraz inne składniki płynne od części włóknistych. Część płynna, czyli sok, zawiera składniki plastydów (organelle komórki roślinnej) i wodniczek, witaminy, minerały, składniki smakowe, a także pektyny z cytoplazmy. Część stała, czyli miąższ, zawiera celulozę, ligninę i pozostałe pektyny. Ponieważ sok nie zawiera błonnika, nigdy nie powinien całkowicie zastępować pięciu sztuk owoców i warzyw, jakich twój organizm codziennie potrzebuje. Wprawdzie o sokach mówi się krytycznie, bo nie mają błonnika, ale pamiętajmy, że w wielu sytuacjach na tym polega ich wartość terapeutyczna. Na ogół nie zdarza się nam zjadać na raz pół kilograma marchwi, ale odpowiednik tej ilości w postaci soku bez trudu udaje się spożyć. A więc sok pozwala zwiększyć konsumpcję owoców i warzyw, zwłaszcza wtedy, gdy nie można jeść z powodu owrzodzenia jamy ustnej, bólu gardła, problemów z żuciem i połykaniem, braku apetytu, stałego uczucia sytości czy po prostu niechęci do warzyw. Jest to jedyny sposób dostarczania organizmowi owoców i warzyw, w czasie realizowania diety o małej zawartości błonnika. Leki uzupełniające są łatwe w stosowaniu, ale nigdy nie zastąpią normalnego pożywienia. Zastanów się nad beta-karotenem. Mówi się, że duże jego dawki nie są szkodliwe, i rzeczywiście nie są. Im więcej przyjmujesz beta-karotenu, tym wyższe jest jego stężenie we krwi. Ale duże ilości beta-karotenu wpływają na obniżenie zawartości innych karo-tenoidów, które często są lepszymi przeciwutleniaczami. Ostatnie badania wskazują, że beta-karoten współzawodniczy o wchłanianie z innymi karotenami. Sok w przeciwieństwie do leków uzupełniających zawiera wszystkie rodzaje karotenoidów z danego owocu czy warzywa. Więc mimo że sok jest jednym ze składników danej rośliny, jest substancją zdrowszą niż lek uzupełniający. Tylko nie przesadzaj. Znam osoby, które wypijają pięć, a nawet dziesięć litrów soku dziennie, znam też takie, które piją tylko sok, a nic nie jedzą. Nie nadwerężaj organizmu w ten sposób. Bez białka twój organizm nie będzie mógł walczyć z nowotworem. Jedna lub dwie szklanki świeżego soku warzywnego dziennie w zupełności wystarczą. Kupując, wybierz starannie sokowirówkę, tak jak to robisz z innym sprzętem elektrycznym. Sok będzie zawsze taki sam, niezależnie od maszyny. Ale niektóre sokowirówki mają mocniejsze silniki i łatwiej je czyścić. Polecamy sokowirówki z osobnym pojemnikiem na miazgę, bo najłatwiej utrzymać je w czystości. Gotowanie pod ciśnieniem (szybkowary) Jeśli jesteś zmęczony, albo źle się czujesz po zabiegu, nie masz ochoty stać przy piecu i gotować, usiądź sobie wygodnie, a niech szybkowar zrobi to za ciebie. Zalet dzisiejszych szybkowarów, które są bardzo bezpieczne, jest wiele. · Jedzenie przygotowuje się w nich szybciej niż jakąkolwiek inną metodą, łącznie z mikrofalówkami. Posiłek jest zdrowy, i szybko się go przyrządza. Całe ziarna (np. ryż brązowy) gotują się krócej niż 15 minut. · Jedzenie jest miękkie, łatwe do połknięcia, a przy tym nie jest wysuszone - ważne cechy, jeśli twoja jama ustna jest sucha czy obolała. · Gotowanie w szybkowarze pozwala zachować wszystkie substancje odżywcze i smak. Warzywa nie tylko świetnie wyglądają, ale także smakują. · Zapachy gotowania zostają w garnku, nie roznoszą się po domu. · Używając metalowej miski umieszczonej w szybkowarze możesz przyrządzić posiłek w naczyniu, które od razu można będzie podać na stół. Mniej zmywania!
|