Soja jest dostępna w różnych postaciach, jak mleko sojowe, krem, sery, zupa, sos i mąka sojowa. Produkty te wytwarza się za pomocą różnych metod, jak fermentacja, wytwarzanie wyciągu, mielenie, pieczenie, odparowywanie i wykorzystywanie młodych pędów. Wydaje się, że kremy i sery to najlepsze do spożycia produkty z soi. Sos sojowy zawiera najmniejszą ilość korzystnych substancji i dużą ilość sodu". Jakie korzyści daje spożywanie soi? Oto, jak soja może ci pomóc. Zapobiega chorobie serca. Obniża poziom cholesterolu LDL. Zmniejsza dolegliwości okresu przekwitania, zapobiega zaćmie, utrzymuje prawidłową czynność nerek, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę i zapobiega osteoporozie, ponieważ zmniejsza straty wapnia w porównaniu z białkiem zwierzęcym. W badaniu przeprowadzonym przez zespół uniwersytetu w Teksasie u ochotników, którzy zastąpili produkty zwierzęce białkiem pochodzącym z soi, wykazano zmniejszenie o 50% strat wapnia z moczem. WITAMINY Potrzebne substancje odżywcze Po omówieniu stresu oksydacyjnego i chorób, które wywołuje, porozmawiajmy teraz o środkach zaradczych. Jest to zadziwiające, ale zjawiskom oksydacji można przeciwdziałać. Organizm dysponuje mechanizmami koniecznymi nie tylko do neutralizowania wolnych rodników (oksydantów), ale również likwidowania wytworzonych przez nie szkód. Rozwiązanie należy do samego organizmu, który ma właściwe metody obrony, jeśli tylko otrzyma odpowiednie substancje odżywcze! Organizm potrzebuje szczególnie substancji nazwanych antyoksydantami ze względu na ich właściwości zwalczania oksydantów i procesów oksydacji. Powtórzmy -oksydanty (utleniacze) to wolne rodniki (nasi wrogowie) antyoksydanty zaś (prze-ciwutleniacze) to nasi sprzymierzeńcy, którzy przywracaj ą równo wagę organizmu, a nam dobre samopoczucie fizyczne. Według dr Elaine Conner i drą Matthew Grishama, do naturalnych antyoksy-dantów należą takie substancje jak albumina, kwas askorbinowy, bilirubina, karo-tenoidy, grupy sulfhydrylowe, a-tokoferol, koenzym Co-Q-10 (ubichinon 10) i kwas moczowy. Jest ich znacznie więcej, a wśród nich wiele związków jeszcze nie zidentyfikowanych. Antyoksydanty syntetyczne obejmują: acetylocysteinę, estry glu-tationu, tlenki azotu, penacillaminę, probukol i tamoksifen. Innym rodzajem podziału antyoksydantów może być podział na antyoksydanty produkowane przez organizm i te, które należy mu dostarczyć z pożywieniem lub w dawkach uzupełniających dietę. Naprawdę istnieje wiele substancji różnego rodzaju, które w różny sposób zwalczają oksydację, i dopiero poznajemy ich działanie. Wydaje się, że każda z nich działa nieco odmiennie i dlatego należy omówić je indywidualnie. Ale poza tym wskazują one unikatowy i zadziwiający sposób współdziałania, który teraz powoli zaczynamy poznawać. Źródła antyoksydantów Myślę, że musisz poznać 4 główne źródła antyoksydantów (enzymy, rośliny, składniki mineralne i witaminy) i ich ważnych podgrup (aminokwasy, bioflawono-idy i karotenoidy) oraz pojedynczych antyoksydantów o równie ważnym znaczeniu (Co-Q-10, DHEA, zielona żywność, zielona herbata i soja). Mam nadzieję, że poznając te podstawowe grupy i ich głównych przedstawicieli, zrozumiesz, jak działa w twoim organizmie system antyoksydantów. Ogólnie o witaminach Witaminy uważa się za mikrosubstancje odżywcze, ponieważ potrzebne są naszemu organizmowi w stosunkowo niewielkich ilościach, w porównaniu z zapotrzebowaniem na białka, węglowodany i tłuszcze. Biorą one udział w regulowaniu metabolizmu i uwalnianiu energii ze spożytych tłuszczów. Działają również jako koenzymy, czyli katalizatory, uaktywniające pracę enzymów. Chociaż nie potrzebujesz dużej ilości witamin, są one niezbędne dla zdrowia, ponieważ działają na poziomie komórkowym, gdzie odbywa się prawdziwa walka o zdrowie. Witaminy dzieli się na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy A, D, E i K należą do rozpuszczalnych w tłuszczach. Jako takie, mogą być gromadzone w tłuszczach przez jakiś czas i osiągać toksyczny poziom, jeśli przyjmowane są w zbyt dużych dawkach przez dłuższy okres. Witaminy B i C przenoszone są w organizmie w roztworach wodnych i każdy ich nadmiar jest codziennie wydalany. Oznacza to konieczność codziennego ich uzupełniania. Do witamin mających specjalne właściwości antyoksydacyjne należą witaminy A, B, C, E i P. Witaminą P nazywamy odkrytą niedawno grupę flawonoidów. WITAMINA A
|