DZIECIÑSTWO Jej silna budowa powoduje, ¿e wolniej siê mêczy, w zwi¹zku z czym pokarm nie traci wartoœci i nie szkodzi dziecku. Soranus uwa¿a³, ¿e mleko pochodz¹ce od kobiet dobrze zbudowanych jest bardzo od¿ywcze oraz ma prawid³ow¹ barwê. Wed³ug niego, mamka nie mo¿e byæ zbytnio zainteresowana mê¿czyznami, gdy¿ kontakty cielesne odwracaj¹ uwagê od noworodka oraz powoduj¹ och³odzenie uczuæ, którymi darzy noworodka. Stosunki seksualne w tym okresie bywaj¹ tak¿e przyczyn¹ utraty mleka. Rodzice dziecka w trosce o nie powinni wynaj¹æ osobê unikaj¹c¹ alkoholu, poniewa¿ niszczy on jej cia³o, duszê, a tak¿e pokarm. Noworodek karmiony mlekiem kobiety pij¹cej wino staje siê leniwy oraz ospa³y. Alkohol znajduj¹cy siê w mleku mamki wywo³uje konwulsje, drgawki, apopleksjê. Soranus przedstawi³ tak¿e zalety, jakie powinna mieæ osoba karmi¹ca. W stosunku do dziecka powinna byæ kochaj¹ca i wspó³czuj¹ca oraz wype³niaæ cierpliwie wszelkie obowi¹zki. Nie mo¿e byæ przes¹dna, poniewa¿ praktyki wynikaj¹ce z wiary w zabobon s¹ niebezpieczne dla noworodka. Wa¿ne jest tak¿e, aby by³a schludna. Mamka mo¿e karmiæ dziecko do trzech miesiêcy, póŸniej mleko traci swoj¹ wartoœæ. B³êdem jest, kiedy rodzice zmieniaj¹ zbyt czêsto mamki. Najlepiej gdy noworodka karmi przez ca³y okres jedna osoba. Dziecku bowiem przyzwyczajonemu do pokarmu jednej kobiety mo¿e zaszkodziæ mleko innej. Zmiana mamki bywa nawet przyczyn¹ zag³odzenia dziecka, które odrzuca pokarm23". Du¿¹ wagê do diety mamki przyk³ada³ Oribasius i zaleca³ po¿ywienie, które podnosi³o jakoœæ mleka. Na posi³ek osoby karmi¹cej powinny sk³adaæ siê jajka, pszeniczny chleb, miêso z m³odego zwierzêcia oraz s³odkie wino w umiarkowanych iloœciach" . Równie¿ myœliciele chrzeœcijañscy zalecali karmienie dzieci piersi¹. Cezary z Arles pisa³: „matki [...] albo same niech karmi¹, albo innym dadz¹ do karmienia"232, z kolei œwiêty Jan Chryzostom potêpia³ oddawanie niemowl¹t mamkom233. W œredniowieczu, podobnie jak w staro¿ytnoœci, uznawano karmienie piersi¹ za najbardziej korzystne dla dziecka i matki oraz bardzo istotne. Mia³o ono symbolizowaæ mi³oœæ macierzyñsk¹2 4. Z powy¿szymi opiniami zgodzi³ siê Awicenna (980-1037). Wed³ug niego, najlepsza mamka to osoba nie za m³oda i nie za stara, czyli w wieku pomiêdzy dwudziestym pi¹tym a trzydziestym pi¹tym rokiem ¿ycia. Musi byæ przede wszystkim zdrowa oraz silnej budowy cia³a23'. Na odpowiedni wybór marn-ki zwróci³ tak¿e uwagê Bart³omiej Anglik. Osoba karmi¹ca powinna wykazaæ siê dobrym stanem zdrowia, poniewa¿ organizmowi dziecka z powodu 1. Okres niemowlêcy 89 kruchoœci ³atwo mo¿e zaszkodziæ z³ej jakoœci pokarm23'1. Kwestiê doboru mamki omówi³ równie¿ Wincenty z Beauvais. Wed³ug niego, odpowiedni wiek to piêtnaœcie do czterdziestu lat. Rodzice dziecka powinni zainteresowaæ siê, czy przysz³a mamka mia³a ³atwy poród. Nastêpnie powinni sprawdziæ, czy jest zdrowa i czysta. Jego zdaniem, najlepszy czas do rozpoczêcia karmienia to dwa miesi¹ce post partum23'. Autorzy zainteresowani powy¿sz¹ kwesti¹ zalecali karmienie dziecka piersi¹ do drugiego roku ¿ycia238. Arnold de Villanova (ok. 1235-1311) uzna³, ¿e skoro maluch w drugim roku ¿ycia ma ju¿ mleczne zêby, powinien zostaæ odstawiony od piersi i mo¿e spo¿ywaæ inne pokarmy239. Zaleca³ równie¿, aby ch³opca póŸniej odstawiæ od piersi ni¿ dziewczynkê. Organizm ch³opca jest bowiem bardziej gor¹cy i wysuszony ni¿ dziewczynki. Ch³opcy dysponuj¹ wiêksz¹ si³¹, rozumem oraz odwag¹. Kobiety natomiast maj¹ drobniejsz¹ budowê cia³a i ni¿sz¹ temperaturê24". Z kolei Konrad z Megenburga uwa¿a³, ¿e dziewczynki potrzebuj¹ mniejszej iloœci po¿ywienia, gdy¿ pod wzglêdem fizycznym nie s¹ tak aktywne jak ch³opcy241.
|