Jest ważnym minerałem, który wraz z wapniem i fosforem znajduje się głównie w kościach. Jego mniejsze ilości we krwi aktywują setki enzymów i biorą udział w różnych reakcjach biochemicznych. Dzięki magnezowi mocne są kości i szkliwo zębów, poza tym magnez działa kojąco na układ nerwowy, reguluje bicie serca, usprawnia trawienie i dobrze wpływa na stan prostaty u mężczyzn; rozpuszcza wapń, dzięki czemu nie tworzą się kamienie nerkowe; reguluje funkcję gruczołu tarczycowego. Minerał ten poprawia kontrolę nad trzymaniem moczu w starszym wieku i zapobiega moczeniu się dzieci. Zapasy magnezu w organizmie uszczupla alkohol, słodycze i nadmierna konsumpcja mleka wzbogaconego witaminą D. Niedobory magnezu objawiają się zaburzeniami pracy serca, nerwowością, słabością mięśni, ich drgawkami i przykurczami, przerostem prostaty, zmęczeniem, moczeniem się nocnym i kamicą nerkową. Najlepszym naturalnym źródłem magnezu są zielone warzywa, figi, cytryny, kukurydza, jabłka i surowe zarodki pszenicy, jak również dolomit. Normalna dieta dorosłego powinna zawierać 350 mg tego pierwiastka, dieta dziecka 250 mg, a kobiet w ciąży i karmiących - 450 mg dziennie. Jako dodatek odżywczy magnez dostępny jest w tabletkach i kapsułkach w aptekach. MAITAKE (GRIFOLA FRONDOSA) Odkryty na nowo, znany w starożytności grzyb, pochodzący z północno-wschod-niej Japonii. Wysoko ceniony w japońskiej kuchni i zielarstwie. W medycynie ludowej krajów Orientu stosowany w celu poprawy samopoczucia, zachowania zdrowia i młodości, zapewnienia długowieczności. Maitake wyrasta w kępkach u podstawy drzew, w przeszłości wymieniano go na czyste srebro o tej samej wadze. Grzyb ten zawiera wiele ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy B1, B2, B3, C i D, wapń, magnez, potas i białka. Nowsze badania wykazały, że poza wymienionymi składnikami odżywczymi w skład maitake wchodzi także klasa polisacharydów, takich jak beta-glukan, a w zasadzie jego D-frakcje. Te złożone polimery cukrowe obecne w wyciągu z Grifolafrondosa wzmacniają system odpornościowy organizmu. Większość przeprowadzonych przez japońskich naukowców badań wskazuje na przeciwnowotworowe właściwości D-frakcji beta-glukanu. Dalsze badania nad anty-rakowym działaniem wyciągu z tego grzyba są prowadzone w amerykańskim Centrum Badań nad Rakiem. Przeprowadzone w Nowym Jorku na grupie ochotników cierpiących na nadciśnienie badania udowodniły, że doustne przyjmowanie dwóch 500-mg kapsułek z maitake dziennie przez sześć tygodni zaskutkowało obniżeniem ciśnienia krwi. Dr Abram Ber, homeopata z Phoenix w Arizonie, donosił o leczeniu nadciśnienia większymi dawkami: 3 gramy maitake dziennie przez pierwszy tydzień, 4 gramy przez drugi tydzień, potem 5 gramów dziennie aż do obniżenia do właściwego poziomu i ustabilizowania ciśnienia. Inne badania udowodniły zdolność tego grzyba do hamowania wzrostu włókniaków macicy, zapobiegania cukrzycy, a nawet zrzucenia wagi bez zmiany diety. Jak widać, szereg badań wskazuje na niezwykłe wręcz właściwości maitake, dotychczas najskuteczniejszego z grzybów stosowanych w lecznictwie. Kapsułki i tabletki, podobnie jak czysta D-frakcja, są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością w postaci wyciągów. Zazwyczaj zażywa sieje doustnie. Dawki powinny być uzgadniane z lekarzem mającym praktykę w stosowaniu Grifolafrondosa. MAJERANEK (MAJORANA HORTENSIS) Silnie pachnące zioło, może być rośliną jednoroczną lub wieloletnią, pochodzi z północnej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Obecnie jest powszechnie uprawianą przyprawą kuchenną. Herbatka z majeranku działa wiatropędnie, likwiduje kolki i wzdęcia u dzieci. Oprócz podania majeranku, ból brzuszka u dzieci można złagodzić masując podbrzusze okrężnymi ruchami. Olejku eterycznego z majeranku używa się też zewnętrznie w leczeniu artretyzmu, gośćca, reumatyzmu i żylaków. Roślina ta ma działanie uspokajające, koi smutek. Dostępny w sklepach spożywczych i warzywniczych. Uwaga: Nie powinno się stosować majeranku w trakcie ciąży. MAK (PAPAVER SOMNIFERUM) Roślina jednoroczna, rośnie dziko w Azji i Europie, łatwo zauważyć jej jaskrawo czerwone kwiaty. Jakkolwiek nasion i oleju makowego używano z dawien dawna w kuchni, zwłaszcza do wypieków, należy podkreślić trujące właściwości nasion. Łatwo twardniejący na powietrzu sok wydzielany przez uszkodzone niedojrzałe ma- kówki to opium. Zawiera ono 25 alkaloidów, niektóre silnie uzależniające, między innymi przeciwbólową morfinę, kodeinę i heroinę. Uwaga: Zarówno roślina, jak i przetwory z niej wytwarzane są trujące i powinny być używane tylko z polecenia lekarza. MANGAN (MN) Pierwiastek zaliczany do metali ciężkich. Mangan jest pierwiastkiem śladowym o szerokim spektrum oddziaływania. Stanowi składnik wielu enzymów, na przykład tych, które biorą udział w przemianie cukru, potrzebny jest do wytwarzania tyrok-syny, hormonu gruczołu tarczycowego. Pomaga także w syntezie cholesterolu i tłuszczu, jak również odgrywa istotną rolę w produkcji matczynego mleka i hormonów płciowych, wzmaga płodność i potencję u mężczyzn. Mangan można stosować w zapobieganiu cukrzycy i zaburzeń nerwowo-mięśniowych. Jego najlepszym naturalnym źródłem są pełne ziarna, orzechy, zielone warzywa liściaste i herbata. Dzienne zapotrzebowanie ocenia się na 2,5 mg do 5 mg, chociaż karmiące matki powinny przyjmować do 9 mg. W krajach, w których panuje obyczaj picia herbaty, średnio jedna trzecia dziennej dawki pochodzi z tego napoju. Preparaty manganu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością; pierwiastek ten występuje także w preparatach multiwitaminowych. MARCHEW
|