Od dawna znane są skutki, do jakich prowadzi uszkodzenie bocznej okolicy pod- wzgórza. Polegają óne na zahamowaniu pobie- rania pokarmu. Drażnienie tej samej okolicy prądem elektrycznym prowadzi natomiast do pobierania pokarmu przez uprzednio nakar- mione zwierzę. Ośrodek, którego uszkodzenie prowadzi do dókładnie przeciwstawnych skut- ków, mieści się w brzuszno-przyśrodkowej okolicy podwzgórza. Obszar w bocznej części podwzgórza otrzymał nazwę ośrodka głodu, natomiast obszar położony w jego części brzuszno-przyśrodkowej to ośrodek sytości. Przypuszcza się, że w wymienionych ośrod- kach znajdują się specyficzne chemorecepto- ry kontrolujące poziom substancji odżyw- czych we krwi. Jedną z takich substancji jest glukoza, bę- dąca podstawowym źródłem energii dla orga- nizmu. Wiadomo, że poziom glukozy we krwi jest parametrem ściśle kontrolowanym, a je- go wartość utrzymywana jest stale w pobliżu określonej, optymalnej wielkości. Przypusz- cza się, że wyspecjalizowane glukoreceptory dokonują pomiaru glukozy we krwi i przeka- zują tę informację do wyższych ośrodków mózgowych, które inicjują lub hamują czyn- ność pobierania pokarmu. Smith i Campfield (1993) przy pomocy leków wywoływali spa- dek poziomu glukozy we krwi badanych szczurów, wskutek czego zwierzęta zaczyna- ły spożywać pokarm. Z kolei podwyiszanie poziomu glukozy we krwi bezpośrednio przed jedzeniem obniżało ilość pobieranego pokarmu (Davis, Wirtshafter, Asin i Brief, 1981; Tordoff, Novin i Russek, 1982). Praw- dopodobnie glukoreceptory zlokalizowane są nie tylko w podwzgórzu, lecz również w wą- trobie i w żołądku. Spadek poziomu glukozy nie oznacza jednak natychmiastowego poja- wienia się uczucia glodu, podobnie jak wyso- kiemu poziomowi glukozy we krwi nie musi towarzyszyć uczucie sytości. Moźliwe więc, ie homeostatyczny mechanizm oparty jest ra- 1 1 6 BIOLOGICZNE MECMANIZMV ZACHOWANIA czej na pomiarze różnicy między zawartością glukozy we krwi tętniczej i żylnej. Oprócz glukozy istnieją również inne sub- stancje, które uczestniczą w regulacji czynno- ści pobierania pokarmu. Okazuje się, że prze- toczenie krwi sytego szczura do układu krążenia szczura głodnego prowadzi do tego, że wygłodzone zwierzę pobiera mniejszą ilość pokarmu. Transfuzja w odwrotnym kie- runku nie wywołuje jednak żadnego efektu. Substancją wywołującą ten jednostronny efekt może być hormon cholecystokinina' (CCI~, wydzielany w jelicie cienkim wkrótce po pobraniu pokarmu. Wstrzyknięcie tego hormonu głodnym zwierzętom powoduje czasowe zahamowanie czynności jedzenia (Gibbs, Young i Smith,1973). Obecnie dyspo- nujemy danymi wspierającymi hipotezę, że nie tylko CCK, ale również wiele innych pep- tydów może pełnić funkcję sygnałów nasyce- nia (Leibovitz, 1992). W podwzgórzowej regułacji głodu i syto- ści ważną rolę odgrywają informacje dopły- wające z żołądka i jamy ustnej. Jedną z nich jest informacja o stopniu wypełnienia żołądka treścią pokarmową. Eksperymenty sugerują, że informacja docierająca z rozciągniętego żołądka do neuronów przyśrodkowej części podwzgórza hamuje dalsze pobieranie pokar- mu (Geliebter, Westreich, Hashim i Gage, 1987). Natomiaśt do bocznej okolicy pod- wzgórza napływają sygnały powstające w wy- niku tak zwanych głodowych skurczów żołąd- ka, pojawiających się wtedy, gdy żołądek jest pusty. W efekcie pojawia się ucżucie głodu i zwierzę zaczyna jeść. Jama ustna i przełyk, poprzez receptory smakowe, węchowe oraz receptory zlokali- zowane w mięśniach uczestniczących w pro- cesie przeżuwania i połykania pokarmu, do- starczają informację o objętości i składzie pożywienia. Informacja ta jest, jak się wydaje, szczególnie istotna w regulacji składu pobie- ranego pokarmu. Doświadczenia na szczu- rach wykazały; że zwierzęta utrzymywane na diecie pozbawionej soli wybierają pokarm za- wierający sól, zupełnie ignorując pokarm smaczniejszy, ale pozbawiony soli (Rowland, 1990). Podobne doświadczenia, w których stosowano dietę ubogą w witaminy, węglo- wodany, tłuszcze czy białka, wykazały iden- tyczną zdolność szczurów do doboru i uzu- pełniania brakujących w dotychczasowej diecie składników. Wspomniane wcześniej wyniki badań nad wpływem uszkodzeń bocznego i brzuszno- -przyśrodkowego obszaru podwzgórza na czynność pobierania pokarmu legły u podstaw teorii dwóch ośrodków - głodu i nasycenia. Oba te wzajemnie hamujące się ośrodki są na przemian aktywizowane w zależności od we- wnętrznych i zewnętrznych sygnałów dociera- jących do pod wzgórza (Stellar, 1954). 0 nie- których takich sygnałach już mówiliśmy. Po długim 'okresie dominacji teoria dwóch ośrodków coraz częściej poddawana jęst krytyce. E. M. Stricker (1976) zwrócił uwagę na fakt, że zwierzęta z uszkodzeniem bocznej części podwzgórza wykazują ogólną apatię i senność. Według tego autora, nie ośro-
|