Seler wykazuje działanie uspokajające i wzmacniające system nerwowy. Odznacza się również dużą zawartością witamin, a szczególnie A i C oraz z grupy B. Koper zwiększa walory trawienne potraw i zawartość składników mineralnych, a szczególnie wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Zastosowanie: do sosów, drobiu, sałat, ryb. 15. PREPARATY MAGNEZOWE DOLOGRAN - jego substancją czynną jest naturalny węglan wapniowo - magnezowy - dolomit. Stanowi on źródło jonów wapniowych i magnezowych. Jony te działają korzystnie przy niedoborach magnezu i zapobiegawczo w warunkach narażenia zdrowotnego przez różnorodne szkodliwe czynniki występujące w zdegradowanym środowisku. Preparat granulowany. Wskazany jest do stosowania w schorzeniach związanych z niedoborem magnezu i wapnia. Zapobiegawczo można go stosować do uzupełniania niedoboru magnezu w organiźmie w celu poprawy odporności ustroju na oddziaływanie metali ciężkich - szczególnie ołowiu, fluoru i innych trucizn oraz radiację. DOLOMIT - granulki i tabletki. Jest naturalnym minerałem zawierającym głównie węglan wapnia i magnezu oraz niewielkie ilości żelaza, glinu, krzemionki, manganu, cynku i miedzi. Wskazaniami do stosowania tego preparatu są schorzenia związane z niedoborem magnezu i wapnia. Dolomit należy zażywać przede wszystkim dla wyrównania gospodarki magnezowo - wapniowej, a także profilaktycznie dla uzupełnienia niedoboru magnezu w pożywieniu i poprawy odporności ustroju. Magnez zawarty w preparacie steruje i aktywizuje przemianę materii, zapobiega m.in. zwapnieniu i objawom wieku starczego, arteriosklerozie, zaburzeniom krążenia, skokom ciśnienia i zawałowi serca, kurczom żołądka i jelit, a także różnorodnym kurczom mięśni, a w szczególności łydek i ud. Zapobiega również skłonnościom do zakrzepów i zatorów, wzmożonej pobudliwości nerwowej, depresji, zaburzeniom snu i skłonnościom do migreny. LAKTOMAG - suplement magnezowy - głównie dla dorosłych. Polecany na wszystkie objawy kliniczne związane z niedoborem magnezu: nadmierne zmęczenie, nadpobudliwość nerwowo - mięśniowa, skurcze mięśni, drętwienie kończyn, spazmoflia, drgawki temperaturowe, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, arytmia i niedokrwienna choroba serca, choroba alkoholowa, kamica nerkowa, ostre obstrukcje, choroby reumatoidalne, cukrzyca, zmiany troficzne włosów i paznokci. Laktomag jest szczególnie zalecany uzupełniająco po każdej kuracji antybiotykami i jako lek z wyboru w alkoholiźmie. MAGNEVIT - granulat. Jest preparatem rozpuszczalnym w wodzie, zawierającym magnez w związku łatwo przyswajalnym i nieszkodliwym dla żołądka. Pnadto w skład preparatu wchodzą witaminy B1, B2, i B6, które sterują i aktywizują komórkową przemianę materii. Dodatek środków smakowych (cukier, kwas cytrynowy, esencja spożywcza) czyni preparat smacznym. Granulat zawiera magnez w terapeutycznie uzasadnionej ilości i postaci. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca stosownie magnezu w dobowej dawce wynosząeej 300 mg. Dobowa norma spożycia magnezu określa się na 4 - 5 mg na każdy kg wagi ciała; w stanach stresowych, chorobowych, w okresie ciąży i karmienia 7 - 10 mg/kg ciała. Magnevit działa przeciwtężyczkowo, spazmolitycznie, uspokajająco, ma również duże znaczenie dla przemiany materii mięśnia sercowego. Jest wskazany dla osób ze schorzeniami spowodownymi niedoborem magnezu, a także profilaktycznie dla uzupełnienia niedoboru magnezu w pożywieniu i poprawy odpornościowej ustroju. Jest stosowany w podobnych przypadkach jak dolomit, a ponadto zapobiegawczo w diecie odchudzającej, niewłaściwym odżywianiu, dla poprawy tolerancji preparatów naparstnicy, w celu wzmocnienia działania insuliny u diabetyków. VISMAG - granulat - jest magnezowym preparatem rozpuszczalnym w wodzie zawierającym w swym składzie sól magnezową naturalnego aminokwasu - kwasu asparginowego, która jest wyjątkowo dobrze przyswajalna przez organizm. Ponadto w skład preparatu wchodzą środki smakowe. Magnez jest niezbędny do wielu procesów przemiany materii w organiźmie. W normalnych warunkach dzienne potrzeby organizmu na magnez, wynoszące 5 mg/kg masy ciała, są zaspokajane przez wodę pitną. Niedobór magnezu w organiźmie może powstać w wyniku spożywania żywności pochodzącej z upraw na gruntach ubogich w magnez i picie wody o niskiej twardości. Wpływ na obniżenie zawartości magnezu w organiźmie wywiera również: niewłaściwe przygotowanie pożywienia, nieregularne odżywianie, poszczenie, kuracje odchudzające i długotrwałe biegunki, stosowanie środków przeczyszczających i moczopędnych, upośledzenie wchłaniania magnezu z przewodu pokarmowego, nadużywanie alkoholu, nadmierne pocenie i duże obciążenie psychiczne. Objawami niedoboru magnezu są: wyczerpanie umysłowe i fizyczne, nocne kurcze łydek, zaburzenia krążenia, napięcie mięśni, depresja, skłonność u kobiet
|