Zjadanie zbyt dużej ilości pokarmów kwasotwórczych (białka zwierzęce, węglowodany, tłuszcz, cukier), lub zbyt małej ilości produktów...

Linki


» Dzieci to nie książeczki do kolorowania. Nie da siÄ™ wypeÅ‚nić ich naszymi ulubionymi kolorami.
»
Tej to duszy przys³uguje istnienie, a poœrednio dopiero cia³u zorganizowanemu przez duszê,podczas gdy zwierzêtom i roœlinom istnienie przys³uguje jako jU¯...
»
Nieco później magnetyzm zwierzęcy zastąpiła hipnoza, która została w pewnym stopniu zaakceptowana przez naukę dzięki wysiłkom szkockiego chirurga,...
»
Zdolność produkcyjna polskiego i światowego przemysłu koksowniczego Obecnie w Polsce jest czynnych 9 koksowni, a w nich 29 baterii koksowniczych o...
»
- Popatrzcie - powiedział poważnym tonem Chaka, wskazując wystający z ziemi szkielet zwierzęcia wielkości małego jelenia o krótkich przednich nogach...
»
przemykających się zwierząt, jak myszy, szczury czy jaszczurki;zdolne jest także przy tego rodzaju czynności, jak wydrążanie dyni - wyobrażać sobie...
»
Jeżeli miłość jest zdolnością dojrzałego, produktywnego charakteru, wynika z tego, żezdolność do miłości jednostki, która żyje w określonej...
»
D³ugookresowym efektem CAP by³o znaczne zwiêkszenie produkcji rolnej w krajach ólnoty i pojawienie siê ogromnych nadwy¿ek ¿ywnoœci na pocz¹tku lat siedem-si¹tych...
»
Po kilku godzinach zarządzono pobudkę, ludzie podnosili się jak znużone zwierzęta, którym nie pozostawiono żadnego wyboru...
»
W związku z tym, że Niemcy usiłują zrezygnować z energetyki atomowej, produkuje się u nich bardzo wiele fotokomórek konstruowanych na zasadzie...
»
produktów, którzy pragną "dokonać zakupu z intensywnością nastolatków na pierwszej wiosennej randce? W pełni możesz się przekonać się...

Dzieci to nie książeczki do kolorowania. Nie da się wypełnić ich naszymi ulubionymi kolorami.

cali.pl/-aquarion
Strona 19

• pobiera mineraÅ‚y (wapÅ„, sód, potas i magnez) – ze wszystkich możliwych organów ciaÅ‚a i koÅ›ci, by dziÄ™ki nim zneutralizować kwasy i usunąć je z organizmu.
• upycha coraz większą ilość odpadów kwasowych, których nie jest w stanie zneutralizować i usunąć, w tkance tłuszczowej, stawach a nawet kościach.
Kolejnym mechanizmem wywołującym zakwaszenie organizmu jest niewłaściwy sposób
komponowania posiłków. Wiadomo, że zasadowe węglowodany są trawione już w jamie
ustnej, a kwasowe białka dopiero w żołądku. Gdy zjadamy je razem i na dodatek w pośpiechu organizm sobie nie radzi i znowu dochodzi do magazynowania nadwyżki kwasów.
Zakwaszenie organizmu może być wywołane także innymi niż zdrowe odżywianie
czynnikami wynikającymi ze stylu życia. Oto te najważniejsze.
• przyjmowanie zbyt małej ilości płynów
• intensywny wysiłek fizyczny, lub brak ruchu
• stres,
• przyjmowanie nadmiaru niektórych leków.
• nadużywanie alkoholu, nikotyny lub kofeiny
• zatrucie metalami ciężkimi
• niedobór tlenu
• upośledzenie funkcji nerek
• przedłużająca się gorączka
Oczywiście ciało ludzkie jest wyposażone w cały szereg różnorodnych rezerw i
mechanizmów zabezpieczajÄ…cych przed naruszeniem równowagi kwasowo – zasadowej, wiÄ™c
wszystko jest w porządku dopóki nie dochodzi do przekroczenia granic, czyli do zbyt
częstego nadużywania czynników wywołujących zaburzenie tej równowagi.
Jakie sÄ… objawy sygnalizujÄ…ce zakwaszenie organizmu?
Poznaj te ważne sygnały, które ludzkie ciało wysyła, by poinformować o istnieniu zagrożenia związanego z nadmiarem kwasów (kwasica).
Na początku pojawiają się cienie pod oczami. Potem przychodzą następne takie jak nalot na języku, gorycz w ustach, zmęczenie, bóle głowy, niestrawność, pogorszenie stanu skóry (
ziemisty kolor, wypryski, krosty), mroczki przed oczami, opuchniÄ™cie ciaÅ‚a – zatrzymanie wody w organizmie, bóle mięśniowe, bóle stawów, spadek odpornoÅ›ci, zaburzenia snu,
wypadanie włosów, cukrzyca, kamica nerkowa.
Przewlekłe problemy z utrzymaniem równowagi kwasowo zasadowej prowadzą do
poważnych chorób wynikających najczęściej z uszkodzenia komórek i tkanek.
Najgroźniejsze są zmiany w obrębie układu krążenia: niedokrwienie tkanek ( zakwaszenie zwiększa gęstość krwi) i uczucie zimna oraz osłabienie i brak koncentracji z tym związane, a także zawroty głowy, omdlenia, migreny, nadciśnienie, uszkodzenia naczyń krwionośnych, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu LDL i w końcu zawał serca.
Niemniej uciążliwe i niebezpieczne zmiany dotyczą także układu kostno mięśniowego.
Kwasica wywołuje takie choroby jak Dna moczanowa (stany zapalne i zniekształcenia
http://x.cali.pl/-aquarion
Strona 20

stawów), osteoporoza, choroby reumatoidalne, bóle kości, zesztywnienie kręgosłupa oraz bóle mięśniowe.
Jeśli chodzi o układ pokarmowy, to i dla niego skutki zakwaszenia nie są bez znaczenia.
Możemy się spodziewać: stanów zapalnych błon śluzowych żołądka i jelit, problemów z
trawieniem, przewlekłych wzdęć (duży brzuch), zaparć, zaburzeń flory bakteryjnej jelit (spadek odporności, inwazje pasożytów, zaburzenia wchłaniania), kamieni żółciowych.
Z czasem przychodzi również zmiana usposobienia, zmniejszenie odporności na stres, spadek wydolności organizmu, depresja i stany lękowe, spadek potencji seksualnej, uczucie ogólnego rozbicia, bezsenność, niechęć do życia, wszechogarniająca słabość i niemoc.

Powered by MyScript